Vilken är den bästa kniven för takläggning?
I tisdags träffade Sollex två fantastiska takmontörer, Michal och Michal, Takmontören - i Malmö på byggarbetsplatsen för ett nytt lägenhetskomplex nära Burlöv. Montörerna delade med sig av sina kunskaper och visade hur man lägger tak på ett underjordiskt garage. De visade vilka verktyg man använder och vilka utmaningar en takläggare möter i sitt dagliga arbete.
Hur lägger man takpapp?
Mäta, skära, svetsa - allt detta är en del av Michals och Michals arbete. Man mäter upp, skär till och svetsar fast asfalten i underlaget. När pappen monteras början man med att fästa mittpartiet sedan jobbar man sig utåt med svetsen samtidigt som successivt fäster den del som har smält underrede.
Det är viktigt att följa takets lutning så att vattnet rinner nedåt. Därför börjar man längst ned och successivt lägger på pappen högre och högre på taket. Då rinner vattnet ned och den övre delen skyddar den undre.
Takläggarens utrustning
Pappläggare använder ganska få verktyg. Men för att kunna arbeta effektivt behövs rätt utrustning. Gassvets, pappkniv, tumstock, penna och märkband är avgörande för ett bra arbete.
Takmontören i Malmö arbetar vanligtvis med takpapp, underlagspapp, isolering, frigolit. Dessutom finns det olika sorters takpapp: papp för lutande trätak, för betongkonstruktioner och papp med glas i.
Vilka material arbetar takläggaren med
Takpapp, isolering och frigolit behöver kontinuerligt skäras av takläggaren. Det är krokblad som används till att skära i takpappen. Tillsammans med krokblad blir Sollex Byggkniv 2000 en fantastisk pappkniv för den professionella takläggaren. Krokbladen är designade för att minimera kraften som behövs för att skära takpapp eller underlagspapp. Dessutom skyddar krokbladen underlaget. Sollex Byggkniv 2000 kan även monteras med knivblad 251 för att skära frigolit och knivblad 261 för att skära isolering.
Den ultimata pappkniven för takläggare
Sollex Byggkniv Delphin 2000 är utvecklad för två ändamål. Att skära takpapp och gips. Kniven är mycket greppvänlig och att det är lätt att byta knivblad. Passar perfekt för att arbeta med handskar. Varför ska en pappkniv vara stor och böjd? En pappkniv ska helst vara stor och gärna något böjd. Då blir greppet bättre när man har handskar på sig. Det funkar att arbeta med handskar och man får bättre grepp. Man måste ha handskar som tål hög värme. Handskar av gummi kan börja smälta och brinna!
Det viktigaste för en pappläggare är att kniven har så få delar av plast som möjligt. Michal visar att kniven endast består av fyra delar: bakstycke, framstycke, låsmekanism och magnet. Detta betyder att Sollex pappkniv är nästintill underhållsfri och mycket robust att hantera. Knivbladet är alltid framme vilket är perfekt för Takmontören. Den enkla och robusta konstruktionen gör att den håller länge för takläggaren och att den är enkel att göra ren. Dessutom är den mycket enkel att byta blad på. Vi bad Michal visa hur han byter krokbladet på 2000-kniven. Och det tog honom 10 sekunder att byta bladet på kniven.
Låsningsmekanismen är gjord av plast. Håller det? Michal svarar: “absolut, inga klagomål”. Kniven används aldrig samtidigt som svetsen, så kniven är säker att använda. Dessutom är låsningsmekanismen tillverkad av samma plast som används i Mercedes växellådor och är mycket hållbar.
Takläggare använder kniven hela tiden. Man har alltid kniven i hölstret när den inte används. Det blir en enkel och naturlig rörelse från att skära till att sätta tillbaka kniven i hölstret. Hölstret av plast slits ibland ut. Man kan köpa extrahölster billigt av Sollex.
Krokblad för Takmontörens papp
Takmontören i Malmö använder endast krokblad för att skära takpapp. Krokbladet skyddar underlaget och man får mer kraft i skäret när man drar ett krokblad än att trycka ned och dra en kniv.
Ett krokblad 10P håller mellan en halv och en timme för den professionelle takmontören som skär vanlig papptak. Ytpapp som innehåller glaspartiklar sliter mer på krokbladet. När eggen är utsliten är det dags att byta krokblad i takkniven.
Det tar högst några sekunder att byta krokblad i pappkniven. Man öppnar enkelt kniven med låsmekanismen, lyfter knivbladet från magneten, vänder knivbladet och stänger kniven igen.
Knivblad för att skära isolering och frigolit
Förutom papptak skär Michal isolering och frigolit. Kul att se glada takläggare när vi visade dem knivblad framtagna exakt för Takmontörens vardag. Nämligen knivblad 261 för stenull och 251 för frigolit och cellplast. Dessa knivblad är 160mm och 180mm långa vilket gör dem väl anpassade att Takmontören. Till dessa knivblad finns långa hölster som gör det enkelt och säkert att använde de långa knivbladen.
Perfekt väder att lägga takpapp
Visste du att vädret är en viktig del av en takläggarens arbete och att det i hög grad påverkar arbetsprocessen? Lagom fint väder är perfekt för att lägga takpapp. Vid kyla är det mycket svårt att skära tjock papp. Då måste man värma pappen med gassvetsen innan den går att skära. Vid varmt väder blir nästan olidligt varmt att arbeta med gassvetsen.
Takmontören har professionella medarbetare som älskar sitt arbete och gör det bra. Vi är glada att få veta att de är nöjda och använder Sollex knivar och krokblad i sitt arbete. Vi önskar Michal och Michal lycka till och bra väder oftare!
För att beställa knivar och knivblad för takläggning kontakta Sollex:
Beställ online, maila order@sollex.se eller ring 035-15 75 00 #1
För att få hjälp med ditt takprojekt i Skåne kontakta:
Takmontören - https://www.takmontoren.se eller ring Daniel Mogman: 0735 - 08 41 37