välj rätt brytbladskniv - sollex blogg
Aleksandra

Välj rätt brytbladskniv [Guide]

Rätt brytbladskniv och brytblad kan spara stora pengar...

Välkommen till den svenska brytbladsspecialisten Sollex! Vi är experter på brytblad och har skärverktyg för industri och  yrkesfolk som passar många typer av användare. Vårt sortiment är en blandning av de mest högkvalitativa brytknivarna i metall som går att få tag på och knivar med ett lägre pris för lägre vikt.

Innehåll:

  1. Om brytbladsknivar
  2. Skillnader mellan brytbladsknivar: 9, 18, 22, 25 mm
  3. Tips om hur man väljer rätt brytkniv
  4. Kundcase



Olika typer av brytbladsknivar - Sollex

Om brytbladsknivar

5180 Sollex NT Cutter japansk brytbladskniv 18mmBrytbladskniven är en typ av universalkniv som används i många olika branscher, särskilt inom bygg, logistik, hantverk och hobbyer. 

Vissa brytknivar har en skruv eller liknande mekanism på knivhandtaget som säkrar brytbladet så att det inte rör sig när man trycker på det under skärningen.

Brytbladskniven är konstruerad för att endast använda 10mm av knivbladet åt gången. För därför endast fram ett bladsegment åt gången för att undvika att bladet går av och orsakar eventuella skador. Skulle du vilja använda mer än 10 mm åt gången? Använd då brytblad utan segment. Dessa går inte att bryta av och lämpar sig väl för användning upp till 70 mm ut från kniven. 

En brytbladskniv har ett utbytbart knivblad som kan brytas i olika segment och kallas för brytblad. Brytbladet kan skjutas fram och tillbaka och låsas i önskat läge. Knivbladet har små fragment som kan knäppas av för att få fram en ny, vass skäregg. Brytbladet består vanligtvis av 8-13 avbrytbara segment. 

Det finns två standardbredder på brytbladsknivar och knivblad: 9 mm och 18 mm samt 22 mm och 25 mm, som är mindre vanliga.

Läs mer om brytblad i vårt andra blogginlägg ”8 typer av knivblad”.



Tillämpningar och användningsområden av brytbladsknivar - Sollex

Skillnad mellan brytbladsknivar: 9, 18, 22, 25 mm

Vad Du Behöver Veta för att Välja Rätt Brytkniv [Guide] - Sollex blogBrytknivar och brytblad delas in efter bredd i 9 mm, 18 mm, 22 mm och 25 mm. Knivar av en viss bredd kräver ett blad med motsvarande bredd.

Brytbladsknivar 9mm

Mindre brytbladsknivar med 9 mm brett knivblad passar utmärkt för detaljarbete, olika hantverk, hobbyer samt för packning och uppackning. Sådana knivar är idealiska för att skära tunna material som papper, kraftpapper, tapeter, läder, vinyl, film. Dessutom används 9 mm-knivar ofta av skyltmakare och reklamföretag för att foliera fordon, fönster och andra föremål, och ersätter felfritt skalpeller för precisionsskärning.

Brytbladsknivar 18mm

De 18 mm breda brytbladsknivarna används både i vardagslivet och av proffs för att skära tapeter, wellpapp, golv, gipsskivor och gummi. Det finns ett brett utbud av knivar på marknaden från olika tillverkare, med varierande design och i olika material. Därför är det både enkelt och utmanande att välja den bästa kniven för just dig. Nedan ger vi dig några tips om hur du väljer den bästa kniven.

Sollex bästsäljande brytblad heter 180P som är optimerat för att skära tapet och golvmaterial. 180L har titan på eggen och håller längre. Det svarta brytbladet 180S är extra vasst slipat vilket ger ett finare snitt men något lägre hållbarhet. 

Sollex brytblad 9mm och 18mm - Sollex blog

Brytbladsknivar 22mm, 25mm

Skillnad mellan 18mm och 25mm brytblad - SOLLEXBrytbladsknivarna 22 mm och 25 mm bredda är två av de mindre vanliga knivvarianterna som finns. I vissa fall är de bredare brytbladen att föredra eftersom de är extra tjocka och därmed har bättre slitstyrka. Till exempel är 9 mm och 18 mm brytblad normalt 0.40-0.50 mm tjocka, men tjockleken på 22 mm och 25 mm breda brytblad är ca 0.70 mm.




Välj rätt brytbladskniv

Att välja rätt skärverktyg kan ibland kännas som en utmaning och därför vill vi gärna berätta vad man ska tänka på för att hitta rätt brytbladskniv. 

I första hand ska man välja en brytbladskniv med metallskena. Det gör att knivbladet håller längre och ger ett  bättre skärkvalitet. Undvik knivar tillverkade av enkel plast eftersom de inte är robusta och slits ut snabbt. 

Brytbladsknivar och brytblad för proffs- Köp bästa knivar och blad från SollexFöredra brytknivar utrustade med standardknivblad för att undvika att bli begränsad till ett enda varumärke i framtiden. Genom att byta ut knivbladen med olika beläggningar eller vass slipning ökar knivens användbarhet, så undvik att köpa knivar som bara kräver en typ av knivblad. Dessutom kan användning av knivblad med olika beläggningar eller vass slipning förbättra knivens funktionalitet, så undvik att köpa knivar som bara kräver en typ av knivblad.

Om syftet är att välja en kniv som kan användas till det mesta ska man överväga en 18 mm brytbladskniv.

Tänk på vilken typ av material som ska skäras. Ofta funkar den lilla brytbladskniven mycket bra för enklare skäruppgifter. Den större 18 mm-kniven fungerar bättre på hårdare och tjockare material som golvmaterial, mattor, heltäckningsmattor, gummi eller PUR-material.




Rätt brytbladskniv och brytblad kan spara stora pengar - Kund Case

Sollex bästsäljande brytbladskniv 5180 som passar till byggarbetare, golvläggare, hantverkare och fleraEn Sollexkund hade 67 personer anställda på sitt lager. Ca 30 brytbladsknivar från Stanley gick åt i veckan för att öppna och skära sönder kartonger. Kostnaden var ca 30 kronor per engångskniv. Totalt under en fyraårsperiod beräknades kostnaden till 180 000 kr. Sollex brytbladskniv 5180 märktes upp med varje medarbetares namn. Kostnaden för knivar och proffsbladen var 3772 kronor. Knivarna fungerar än idag och har strypt behovet av engångsknivar och förstärkt arbetsmiljösäkerheten. Besparingen genom att använda rätt brytbladskniv var för kunden 176 000kr under fyra år.




Hög Kvalitet är Viktigt för Oss

Med våra 18mm och 9mm brytknivar kan du ge dig själv och dina medarbetare skärpa och prestanda som håller. Satsa på kvalité så blir ditt arbete mer effektivt. Vi har knivar i en hel del olika former och grepp för brytblad med 18 mm och 9 mm bladbredd. Genom att kombinera olika typer av knivblad kan du enkelt använda ditt verktyg för en hel del olika ändamål. Kolla gärna in vår kategori BRYTBLAD för att se exempel på olika typer av blad för olika arbetsmoment. Arbetsknivar från Sollex är av högsta kvalitet och avsedda för yrkesfolk och hantverkare! Vi marknadsför ett sortiment av brytbladsknivar som uppfyller professionella användares krav och behov. 

Oavsett om du letar efter en rejäl brytbladskniv till krävande skärarbeten eller en smidigare variant så har Sollex kniven för dig. Har du frågor kring våra brytbladsknivar, hur du handlar eller annat - hör av dig till vår kundservice så hjälper vi dig gärna med dina frågor! Köp dina brytblad och brytbladsknivar online!

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.