Knivar och knivblad för målning och tapetsering - Sollex blogg
Aleksandra

Knivar och knivblad för målning och tapetsering

Hur man väljer rätt knivar och blad för målning och tapetsering

Vid målning och tapetsering används flera olika typer av knivar och knivblad, var och en med specifika funktioner för att underlätta arbetet. Här är några av Sollex bästsäljande produkter som används av professionella dekoratörer, målare och hantverkare.

Innehåll:

  1. Skärverktyg som används vid målning och tapetsering
  2. Yrkesblad, rakblad för tapetknivar
  3. Brytbladsknivar för tapetsering
  4. Hur man väljer rätt brytbladskniv
  5. Hur man väljer rätt brytblad

_____

Skärverktyg som används vid målning och tapetsering

När det ska tapetseras kan du inte klara dig utan vassa skärverktyg. Knivar och knivblad behövs för att skära till tapeten i önskad längd, justera och trimma kanter, skära till former och hörn för att anpassa till inredningsdetaljer, t.ex. uttag eller strömbrytare. Det som komplicerar arbetet är att tapeterna förses med lim och de blir våta och svåra att skära, så det krävs speciella och särskilt vassa verktyg. Därför brukar man oftast använda skärverktyg där man lätt och smidigt kan byta ut bladet mot ett nytt och vasst.

Yrkesblad, rakblad för tapetknivar

Sollex 2PlusS eller 2+S yrkesblad för industriella och hantverksmässiga tillämpningar är den mest sålda produkten

Den viktigaste och nödvändigaste produkten som används för tapetsering är 2PlusS-bladen för proffs, som sitter i en kniv som har namnen "tapetkniv", " skarvkniv". En tapetkniv ser oftast ut som ett handtag, på vars ände ett rektangulärt rakblad är monterat och fastskruvat för en säker passform. Därför måste bladen till sådana knivar ha hål.

Sollex 2PlusS Yrkesbladen är tillverkade av kolstål och har dessutom ett extra skyddande oxidskikt som förbättrar slitstyrkan, skyddar mot korrosion och förbättrar eggskärpanSollex 2PlusS eller 2+S rakblad för hantverk har tre hål och är utformade för användning i både industriella och hantverksmässiga applikationer. Dessa rakblad är företagets bäst säljande produkt. Varje år levererar Sollex två miljoner rakblad till målare, hantverkare och detaljhandelsbutiker över hela världen.

Yrkesbladen är tillverkade av kolstål och har dessutom ett extra skyddande oxidskikt som förbättrar slitstyrkan, skyddar mot korrosion och förbättrar eggskärpan. Varje rakblad är individuellt förpackat i vaxpapper och säljs i förpackningar om 10 eller 100. Storleken på 2PlusS-bladet är 40 x 22 x 0.20 mm.

Bladen är otroligt vassa och garanterar detaljerade och snygga snitt även på våta tapeter. Alla kanter, hörn och små detaljer får en jämn kant och en perfekt tapetsering garanteras när man använder Sollex 2+S PRO-blad i tapetkniven.

2PlusS-bladen är kompatibla med en mängd olika verktyg, inklusive tapetknivar från Anza, Stiwex och Habo samt hyvlar och fräsar. Dess praktiska användning ger flexibilitet under en mängd olika arbetsförhållanden. 2PlusS-bladet fungerar som ett alternativ till professionella rakblad som Mäster Professional Blade 9454005, Anza Industrial blade 631010, Stiwex Industrial blade 9335, Habo Brushes Professional Blade 220030 och Hard Head Razor Blade.

2PlusS-bladen är kompatibla med en mängd olika verktyg, inklusive tapetknivar från Anza, Stiwex och Habo samt hyvlar och fräsar. Dess praktiska användning ger flexibilitet under en mängd olika arbetsförhållanden. 2PlusS-bladet fungerar som ett alternativ till professionella rakblad som Mäster Professional Blade 9454005, Anza Industrial blade 631010, Stiwex Industrial blade 9335, Habo Brushes Professional Blade 220030 och Hard Head Razor Blade.

Förpackningen är utformad för detaljhandelsförsäljning. Vi erbjuder konkurrenskraftiga priser för återförsäljare. Kontakta oss via telefon eller e-post om du vill samarbeta och representera Sollex produkter av högsta kvalitet i din butik.

Brytbladsknivar för tapetsering

Vad Du Behöver Veta för att Välja Rätt Brytkniv [Guide] - Sollex blogNästa skärverktyg som man inte kan klara sig utan är en universalkniv med brytblad. En brytbladskniv, brytkniv eller så kallad hobbykniv bör finnas med bland verktygen för tapetsering, eftersom den kommer att vara till stor hjälp vid beskärning av tapetens kanter vid golvlister, dörrar etc.

Brytbladskniv har ett utdragbart ca 100 mm långt, segmenterat knivblad som vanligtvis består av åtta segment som kan brytas av segment för segment för att förnya den vassa eggen.

Knivar med brytblad används för att skära tapeter till önskad längd, samt för att skära nerifrån efter limning och trimma på önskade ställen. Snap-off-bladet blir också mycket snabbt slött på vått papper, så användaren måste ofta förnya bladet genom att knipsa av det slöa skärsegmentet. Detta är mycket praktiskt och ekonomiskt i det här fallet, eftersom ett brytblad har minst åtta segment.

Men även om brytblad är kostnadseffektiva att använda är det ändå inte rekommenderat att använda vilken kniv som helst. Det finns tusentals brytblad och brytbladsknivar på marknaden från olika tillverkare, i olika material och med olika skärpa, och det är därför det är så svårt att hitta den bästa kniven.

Hur man väljer rätt brytbladskniv

5180 Sollex NT Cutter japansk brytbladskniv 18mmAtt välja rätt kniv bland tusentals alternativ kan ibland verka som en utmanande uppgift, så vi tänkte berätta hur man väljer rätt brytbladskniv.

Först och främst bör man välja en brytbladskniv med metallskena och metallhandtag som t.ex knivar 5180, 7180, 9180. Detta gör att bladet håller längre och ger ett bättre grepp om kniven. Detta i sin tur ger dig bättre snittkvalitet.

Funderar du på om du ska välja en 9 mm eller 18 mm kniv? Fundera först på vilken typ av material du ska skära i. Ofta är en liten hobbykniv mycket bra för enkla skärjobb, t.ex. tapetsering och montering. En lite större 18 mm hobbykniv fungerar bättre för tuffare, tjockare material som golv, och för att skära i gummi- eller polyuretanmaterial.

Välj knivar med ett bekvämt handtag, helst gummerat eller grovt, så att händerna inte glider på kniven och så att du kan arbeta säkert med handskar på.

Köp också knivar som har en avknäppare för bladsegment eller köp en säkerhetsbladbox för detta ändamål. Bryt aldrig av bladsegment med fingrarna, på sin höjd med en tång.

Safety blade box 988 säkerhetsbox för knivblad - ny

Hur man väljer rätt brytblad 

Sollex brytblad 9mm och 18mm - Sollex blogSå hur väljer du rätt blad till din kniv? Det är egentligen inte så svårt. Här är några riktlinjer:

  • Hur bred är kniven: 9, 18, 22, 25 mm? 18 mm är den vanligaste variant med 18 mm knivblad installerade. Standardstorleken är 100x18 mm och tjockleken rekommenderas vara minst 0.45-0.50 mm.
  • Om du har något val, köp alltid knivar för professionellt bruk och från etablerade företag.
  • Analysera vilket material som ska skäras. Om du ska skära i våta tapeter eller liknande svårskurna material ska du välja ett mycket vasst knivblad med minst dubbel slipning.
  • Om du behöver skära med ett långt blad, dvs. om du planerar att skjuta fram bladet till dess maximala längd - välj blad utan segment, t.ex. 180LUS, 90US. Detta av säkerhetsskäl och för att undvika att segmentet bryts av och skadar användaren.
  • Om du planerar att skära i våta material eller i en fuktig miljö - välj blad med korrosionsskyddande beläggning eller hög kromhalt.
  • Om du planerar att göra detaljskärning och prioriterar ett snyggt snitt - köp brytblad med en vassare spets, dvs. istället för den vanliga 60° spetsvinkeln kan du välja en 30° spetsvinkel.
  • Du kan också välja proffsblad som håller skärpan och fungerar längre än alla andra motsvarande produkter. Och dessa brytblad är PRO Sollex 90P segmenterade brytblad för 9 mm breda brytbladsknivar och 180P för 18 mm breda brytbladsknivar. Precis som 2PlusS-bladen är 180P och 90P utformade för professionell användning och är användbara för både tapetsering och vissa målningsarbeten där precision, skärpa och skärprestanda krävs.

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.