Knivar & knivblad rekommenderas för livsmedelsindustrin
I denna text kommer vi att titta på vilka knivar och knivblad som får och inte får användas inom livsmedelsproduktion. Det gäller även läkemedelsindustrin. Vår bloggartikel ”5 viktiga saker att tänka på när man använder handknivar på arbetsplatsen” är starkt rekommenderad läsning för industrier, särskilt inom livsmedels- och läkemedelsindustrin, innan inköp av säkerhetsknivar.
För produktion av livsmedel ska alla verktyg vara metalliskt detekterbara. Det ska gå att röntga slutprodukten och garantera att inget utom livsmedlet finns i förpackningen. Därför använder man metalliskt detekterbara knivar och knivblad där plasthandtagen är spårbara och knivbladen är tillverkade i metall.
Nedan följer en lista med begränsningar för val av knivar och knivblad för livsmedelsindustrin, samt en lista med regler och rekommendationer för knivar och knivblad som är godkända att använda.
Knivblad som är förbjudna att använda i livsmedelsproduktion
- Knivblad som är icke-metalldetekterbara, t.ex. keramiska och hårdmetallblad. Zirkonkeramik (t.ex. Slice-knivblad) och solid volframkarbid är icke-metalldetekterbara material som dessutom är ömtåliga
- Spetsiga knivblad. Använd gärna knivblad med rundade spets, för att undvika att den bryts
- Brytblad, då dessa enkelt kan brytas av
- Knivblad belagda med icke-livsmedelsgodkända beläggningar på skäreggen eller hela bladet
- Knivblad som rostar vid kontakt med fuktiga material eller vätskor
Knivblad som rekommenderas för livsmedelsindustrin
- Knivblad är tillverkade i rostfritt stål
- Enhetliga knivblad som inte går sönder, exempelvis ej brytblad.
- Knivblad har rundade spetsar
- Belagda knivblad som är godkända för kontakt med livsmedel
- Knivblad är enkla att byta ut
- Knivblad är helst dolt eller automatiskt indragbart
Knivar som är förbjudna att använda i livsmedelsproduktion
- Knivar eller handtag vars form är tillverkad av vanlig plast utan tillsatta metalldelar, vilket gör dem icke-metalldetekterbara på röntgen, samt de knivar som har en låg eller ojämn andel metallplätering i plasten
- Knivar eller handtag av krackelerande plast eller sammansatt många lösa delar
- Knivar eller handtag som inte går att enkelt rengöra
- Knivar eller handtag som rostar
- Knivar eller handtag med färg, laminat eller andra beläggningar som kan falla av.
Knivar som rekommenderas för livsmedelsindustrin
- Säkerhetsknivar som skyddar användaren är bäst variant. Men man ska välja de säkerhetsknivar som har egenskap “metalldetekbar”, “mdp” eller liknande.
- Knivar eller handtag tillverkade av en speciell plast med metallpulver i och som är metalldetektbar
- Knivar eller handtag utan lack för att eliminera färgade flisor
- Solid knivkropp med få delar
- Knivar eller handtag i plast med olika färger för olika hygienzoner
- Knivar eller handtag som är enkla att rengöra
Säkerhetsknivarna i MDP-serien från Martor uppfyller alla de krav som listas ovan. Martor MDP-knivarna är alltid olackade för att eliminera färgade flisor och är tillverkade av en speciell högkvalitativ plast som utformats särskilt för användning i industriella hygienzoner. Dessa är metaliskt detekterbara och godkända att användas i livsmedelsindustrin.
Ladda ner PDF | Metalldetekbara Säkerhetsknivar
Om du är intresserad av att köpa säkerhetsknivar och behöver hjälp med att välja rätt kniv och passande knivblad, vänligen skicka ett mejl order@sollex.se eller ring 035-15 75 00.